Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: Service SPD

User: WCEI, Location: Central Virginia

Asked on: Tuesday, January 28, 2025 at 12:21 pm EST
Answered on: Thursday, March 6, 2025 at 7:55 am EST

Question: Reference 230.67 2020NECI fully understand these requirements, but I was told by an AHJ, that in addition to this code requirement, that panels are now listed and labeled to have surge protection?A little background, even though Virginia adopted the 2020 NEC on 1-16-24, the state chose not to mandate enforcement until 1-16-25.Also, Virginia has an “existing installation” code, that allows replacing equipment, such as panels, without having to upgrade to the current code. So, in this particular case, current GFCI and AF provisions were not mandated, as was a disconnect ahead of the panel.I believe that the provisions of 230.67 should likewise be exempt. The AHJ said no, because the equipment, (panels), are UL listed to have surge protection, and that requirement can not be waived. I can fully understand that, if in fact, all equipment is now listed this way, that SPD’s are mandatory.This AHJ is renown for his code knowledge. Therefore, I have little doubt that what he states is not correct. But, I want to hear what you guys have to say. Are panels now listed to have surge protection?

You've hit a really interesting point of contention regarding code interpretation and equipment listings. Here's a breakdown of the situation and what's likely happening

Understanding the Core Issue
NEC 230.67 (2020)

This section mandates surge protection devices (SPDs) for dwelling units. It is triggered by a
new or replacement service.

"Existing Installation" Clause (Virginia)

This allows for like-for-like replacements without triggering full code upgrades.

AHJ's Stance

The AHJ is arguing that because
some new panels are listed for surge protection, installing any new panel, even in a like-for-like replacement scenario, requires activating that surge protection functionality.

Your Argument

If the existing panel didn't have surge protection, then replacing it with a similar panel should be exempt.

Are Panels Listed to Have Surge Protection?


This is the crucial point of disagreement. Here's where the AHJ's statement needs to be clarified: Panels are NOT universally listed to require surge protection

Standard residential load centers (panels) do not inherently
require a built-in SPD to be UL listed. UL standards for load centers (e.g., UL 67) do not mandate surge protection.

Some panels are listed with surge protection

Certain manufacturers now offer panels with integrated SPDs, or designed for easy SPD installation. These panels will likely state something in the listing or instructions regarding surge protection capabilities. However, this listing means the panel can accommodate or includes surge protection, not that it is mandated for every installation.

Why the AHJ Might Be Saying This


Here are potential explanations for the AHJ's position:1. Misinterpretation of Listing

The AHJ might be interpreting the presence of surge protection capabilities in a new panel listing as a requirement to utilize that functionality. This is where the conversation needs to focus on the actual language of the UL listing and the panel manufacturer's instructions.2.

Local Amendment/Interpretation

It's possible, though less likely, that the AHJ has a local interpretation or amendment that strengthens the requirement for surge protection beyond the base NEC 230.67. You'd need to check with the local jurisdiction to confirm if this is the case.
3.


Enthusiasm for Surge Protection

The AHJ is known for code knowledge, and likely believes that surge protection is a good idea for all installations. While a valid point, it does not override the existing grandfather clause.4.

Future equipment listings

Even though at the moment, surge protection may not be required, or required on many panels. In the future, this may become standard.

How to Approach the Situation
1. Respectful Clarification

Approach the AHJ respectfully and seek clarification: "I understand the new NEC 230.67 requires surge protection for new services. However, in this like-for-like panel replacement, are you saying that any new panel with surge protection capabilities automatically triggers the requirement, even under the 'existing installation' clause?"2.

Examine the Panel Listing

Obtain the UL listing information for the specific panel you plan to use. Read it carefully. Does it say surge protection must be installed, or does it simply state that the panel can accommodate or includes a surge protection device?3.

Manufacturer's Instructions

Obtain the manufacturer's installation instructions for the panel. See if they state anything about required surge protection.4.

Document, Document, Document

Document all conversations, code references, UL listing details, and manufacturer's instructions. This will be crucial if you need to appeal the AHJ's decision.5.

Appeal Process

If, after clarification, you still disagree and believe the AHJ is incorrect, inquire about the appeals process in your jurisdiction. There is generally a formal procedure for challenging an AHJ's interpretation.6.

Professional Consulting

Consider consulting with a senior electrician or electrical engineer who is familiar with code interpretations in your area. Their expertise can be invaluable in navigating this situation.

Key Takeaways
NEC 230.67 generally triggers surge protection requirements for new or replacement services. "Existing installation" clauses often exempt like-for-like replacements from full code upgrades. Panels are not universally listed to require surge protection, but some are listed with it. The specific panel listing and manufacturer's instructions are critical. The AHJ's interpretation needs to be carefully examined and possibly challenged if it goes beyond the code and listing requirements.* Proper documentation and a respectful approach are essential.Ultimately, this comes down to a disagreement in interpretation. The AHJ might be anticipating future code changes or simply prioritizing surge protection, but that doesn't necessarily override the "existing installation" clause in your state, especially if the panel listing doesn't mandate it. Good luck! Flag for review

Previous Question Next Question