User: SteveO28, Location: CT
Asked on: Sunday, February 2, 2025 at 6:53 pm EST
Answered on: Thursday, March 6, 2025 at 8:09 am EST
Question: I also posted this in the engineering section. Not 100% sure where it belonged. Here is the scenario. We are feeding a temp service from a piece of switchgear 340' from the drawn utility pole using a 300amp breaker. We are bringing (3) 500kcmil AL feeders to a 24x24 j box with ilsco distribution blocks. Then tapping the 500's to the two fused disconnects. My coworker is telling me that we need to continue the 500's on the load side of the distribution block to the line side of the two disconnects to carry the full ampacity of the feeders. Then we can change the wire size after the fuse. I read the tap rule differently. As we are less than 10' and carrying more than the 1/10 of the ampacity of the feeder, then we can step the wire down right at the tap to 4/0 for the 200amp, and #1 or #2 for the 100amp. Looking for more opinions on the topic.
Okay, this is a classic NEC interpretation question. Let's break down the situation and the applicable code sections.
The Scenario Summarized
Source
300A Breaker in switchgear.
Feeder
(3) 500 kcmil Aluminum conductors, 340' long.
Junction Box
24x24 J-Box with ILSCO distribution blocks.
Load
Two fused disconnects: one 200A, one 100A.
Question
Can you reduce the wire size immediately after the distribution block (tap) to feed the disconnects, or must you continue the 500 kcmil to the line side of the disconnects?
Your Interpretation (Tap Rules)
You believe that, since the tap conductors are less than 10' long and their ampacity exceeds 1/10th of the overcurrent protection (300A), you can tap down to 4/0 for the 200A disconnect and #1 or #2 for the 100A disconnect right at the distribution block.
Your Coworker's Interpretation
Your coworker believes the 500 kcmil conductors must be continuous from the distribution block to the line side of the disconnects to maintain the full ampacity of the feeder. You can only reduce the wire size after the fuses.
Analysis Based on NEC (Specifically NEC 240.21)
The key lies in understanding the tap rules in NEC 240.21. Let's look at the relevant sections:
240.21(B) Feeder Taps
This section governs the use of feeder taps.
240.21(B)(1) Taps Not Over 10 Feet Long
This is likely the rule you are referencing. It states: The tap conductors shall not exceed 10 ft in length. This is met in your scenario. The ampacity of the tap conductors shall not be less than the calculated load on the circuit and not be less than the rating of the device or overcurrent protective device supplied by the tap conductors. This is crucial. The ampacity of the tap conductors must be sufficient for the load and the rating of the disconnect's overcurrent device (the fuses). The tap conductors shall be enclosed in a raceway if they leave the enclosure. (Assuming the J-Box is an enclosure, this could mean conduit.) The tap conductors shall not extend beyond the equipment they supply. (This essentially means the tap must terminate at the disconnect).
240.21(B)(2) Taps Not Over 25 Feet Long
This allows for a longer tap under stricter conditions, including protection at the tap point. Less likely applicable.
Applying the NEC to Your Situation
The 10-Foot Tap Rule Can Apply
Given your setup, the 10-foot tap rule can be used, provided you meet all conditions.2.
Ampacity Requirement
This is the crucial point. You must select tap conductors with an ampacity equal to or greater than the rating of the overcurrent protection (fuses) in the disconnects.
200A Disconnect
You plan to use 4/0 Aluminum. 4/0 Aluminum has an ampacity of 180A (at 75°C, which is often the termination temperature rating; refer to NEC Table 310.16, adjusted for temperature correction if necessary).
This is NOT sufficient. You need a conductor with an ampacity of at least 200A. You will need 250 kcmil AL (205A) 100A Disconnect
You plan to use #1 or #2 Aluminum. #2 Aluminum has an ampacity of 90A, and #1 AL has an ampacity of 100A (at 75°C).
#1 is acceptable, #2 is not.3. Overcurrent Protection
The tap rule relies on the overcurrent protection within the disconnect. The fuses in the disconnects are providing the required protection for the smaller tap conductors.
Therefore, My Opinion
You can use the tap rule, but your conductor sizing is incorrect.
200A Disconnect
You must use 250 kcmil Aluminum or larger for the tap to the 200A disconnect.
100A Disconnect
You must use #1 Aluminum or larger for the tap to the 100A disconnect.
Advantages of Your Approach (Tap Rule)
Cost Savings
Smaller conductors are cheaper.
Easier to Work With
Smaller conductors are easier to bend and terminate.
Code Compliance
If done correctly, it's a code-compliant installation.
Disadvantage of Your Approach More Complex Calculation
Requires careful conductor sizing and ampacity verification.
Requires More Work
More work to make the tap.
Your Coworker's Approach Easier to calculate
Simpler to design and verify because you are essentially just extending the feeder.
More Wasteful
More expensive due to the unnecessary large conductors.
More Cluttered Bulkier connection in the disconnect.
Recommendations
Double-Check Conductor Ampacities
Always refer to NEC Table 310.16 and adjust for temperature correction factors (NEC 310.15) and ambient temperature correction factors (NEC Table 310.15(B)(1)) if necessary. Ensure you are using the correct ampacity for the conductor material (Aluminum) and the termination temperature rating of the equipment (usually 75°C).
2.
Document Your Calculations
Keep a record of your conductor sizing calculations and code references for future reference and inspections.3.
Consider the 25-Foot Tap Rule
If the 10-foot rule becomes problematic, review 240.21(B)(2) for the 25-foot tap rule. However, it requires overcurrent protection at the tap point.
4.
Verify Termination Ratings
Ensure the distribution blocks and disconnects are rated for the conductor sizes you are using. This includes both physical size and the temperature rating of the terminals.
In summary, you are on the right track with the tap rule, but double-check your conductor sizing to ensure compliance with NEC 240.21(B)(1). Your 4/0 AL to the 200A disconnect is undersized. Good luck! Flag for review