User: Rock86, Location: new york
Asked on: Wednesday, February 5, 2025 at 11:54 am EST
Answered on: Thursday, March 6, 2025 at 8:17 am EST
Question: Service install. Trying to keep it simple. Below are three mock ups. If you penetrate a wall and do not terminate the conduit directly into the panel (right image) is an LB acceptable (left & middle)? The LB would allow access to the unprotected service entrance conductors. For the sake of argument, lets say the conduit length is no longer than 24". Assume panels are mounted 6'-0" to the top.
Okay, let's break down the acceptability of using LBs in your service entrance conduit runs, focusing on the key safety and code considerations.
Key Considerations
Service Entrance Conductors (SECs)
These are the conductors before the main overcurrent protection (breaker or fuses). They are considered "unprotected" because a fault on these conductors could lead to a much larger current flow than the branch circuit conductors.
Protection of SECs
NEC (National Electrical Code) emphasizes protecting these conductors from physical damage and accidental contact.
Accessibility to SECs
The NEC generally wants to limit access to unprotected service entrance conductors to qualified persons.
Enclosure
The conduit and fittings you use should create an enclosed raceway system from the point of connection to the utility (service drop/lateral) to the service disconnect.
Analysis of Your Scenarios
Right Image (Direct Termination into Panel)
This is the most compliant and generally preferred method. By entering the service panel directly with the conduit, you maintain a continuous enclosed raceway and minimize the exposure of SECs.
Left & Middle Images (LB Used)
This is where things become problematic.
Problem 1: Exposure of Unprotected Conductors
Using an LB creates an accessible point where the unprotected service entrance conductors are exposed. While you may argue it's a short run (24"), the fact that it is accessible to unqualified persons is a significant concern. Someone could open the LB and come into contact with live, unprotected conductors.
Problem 2: Potential for Tampering/Damage
An LB is less robust than a straight conduit run. It's more easily damaged, and the cover can be removed or broken. This compromises the physical protection of the SECs.
Problem 3: Code Violation (Likely)
While it depends on the specific wording of your local electrical code (based on the NEC), it's highly probable that this configuration would violate the requirement to protect service entrance conductors and limit access to them.
Why LB is Generally Unacceptable
NEC 230.6
Talks about considered outside a building.
NEC 230.70(A)(1)
Readily accessible location.
NEC 230.43
Requires that service entrance conductors be suitable for the voltage and current involved.
NEC 230.8
Protection from damage.
Alternatives to Consider (Assuming you can't enter the panel directly)
Offset Fittings
Instead of an LB, use offset nipples or factory-made offset fittings. These are short sections of conduit bent to create an offset, allowing you to transition from the wall to the panel entry without an open fitting like an LB. This maintains the enclosed raceway.2.
Pull Box (with Restrictions)
If you absolutely need a junction point, use a listed pull box or junction box that meets the following criteria: It must be sized appropriately for the conductor bending radius (consult NEC Chapter 9). It must be securely mounted and properly grounded. It must be labeled appropriately ("Service Entrance Conductors - Unprotected").
Most importantly
It should be installed in a location that is not readily accessible to unqualified persons. This might mean a higher mounting height or, ideally, a locked room or enclosure. The access should be limited to qualified personnel only.3.
Larger Conduit Body (C, L, or T)
Some larger conduit bodies, especially if specifically listed for service entrance use, might be permissible, but this requires very careful inspection of the listing and labeling of the conduit body and requires a very strong justification to the AHJ. Even then, the accessibility issue remains a concern.4.
Coordinate with the AHJ
Always, always, always discuss any deviation from the norm with your local electrical inspector (the Authority Having Jurisdiction). They have the final say on what is acceptable in your specific location.
In Summary:
While it's possible* to make a case for using a pull box in certain highly controlled circumstances, using an LB in your described situation is generally not acceptable because it compromises the safety and protection of the service entrance conductors. The direct termination method (right image) or the use of offset fittings is almost always the better and more compliant solution.Always consult the NEC and your local electrical codes, and discuss your plans with your electrical inspector before starting any service entrance work. Electrical service work is inherently dangerous and requires strict adherence to safety guidelines. Flag for review