Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: 2017 210.63 multi-multifamily

User: mikesimpson5, Location: Atlantic County, NJ USA

Asked on: Monday, May 19, 2025 at 9:32 am EDT
Answered on: Monday, May 19, 2025 at 9:32 am EDT

Question: Does 2017 210.63 receptacle requirement apply to mechanical rooms separate floors in multi story bldg?

Yes, the 2017 NEC 210.63 receptacle requirement applies to mechanical rooms, even if those rooms are on separate floors in a multi-story building.Here's the breakdown: NEC 210.63: Heating, Air-Conditioning, and Refrigeration Equipment Outlet. This section of the National Electrical Code (NEC) requires a 125-volt, single-phase, 15- or 20-ampere-rated receptacle outlet to be installed at an accessible location on the same level and within 25 feet of the heating, air-conditioning, and refrigeration equipment. Purpose

The purpose is to provide a convenient and safe power source for servicing this equipment. Technicians need a place to plug in tools, test equipment, and other devices without having to run extension cords from distant receptacles.

Scope

The rule applies to heating, air-conditioning, and refrigeration equipment. It doesn't matter
where the equipment is located within the building, as long as it meets the criteria of that type of equipment.

Separate Floors

The code doesn't exclude mechanical rooms on separate floors in multi-story buildings. If a mechanical room contains heating, air-conditioning, or refrigeration equipment, and is on a different floor than other areas of the building, the receptacle is still required.

Accessibility

The receptacle needs to be accessible. It shouldn't be behind locked doors or otherwise obstructed.


Exception

There is usually an exception for roof top equipment. If the service receptacle is on the roof within 25' of the equipment it should be on the same level as the equipment per 2020 NEC.

In summary:
If you have HVACR equipment in a mechanical room on any floor of a multi-story building, a receptacle meeting the requirements of NEC 210.63 is mandatory, unless an applicable exception applies.It is always best to confirm with your local AHJ. Flag for review

Previous Question Next Question