Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: Would 682 apply to a tunnel?

User: xguard, Location: Baton Rouge, LA

Asked on: Tuesday, May 20, 2025 at 3:35 pm EDT
Answered on: Tuesday, May 20, 2025 at 3:36 pm EDT

Question: Would article 682 (Naturally and Artificially Made Bodies of Water) apply to a ventilation building for a highway tunnel that passes under a canal? The service equipment is directly outside an exterior wall of the ventilation building that houses power and controls for ventilating the tunnel and pumping storm water out of the tunnel. The service is located about 130 feet from the canal that the tunnel passes under and does not supply any equipment in or on the canal itself. The are pumps are located in pump rooms along the tunnel and each has it's own pit, normally the water in the pit is from rain water. It's not clear to me if or how this article may apply. Someone is telling me it applies to the service equipment outside the building but this one is new to me. The building site is in flood zone x. Thanks for any feedback."Flood Zone: X-0.2 PCT ANNUAL CHANCE FLOOD HAZARD IN COASTAL ZONE"

Okay, let's break down the applicability of Article 682 to your highway tunnel ventilation building and its service equipment.

Understanding Article 682 (Naturally and Artificially Made Bodies of Water)

Article 682 of the National Electrical Code (NEC) deals with electrical installations in or adjacent to bodies of water. The key point is the scope of the article. It's not just about being near any water source. It's targeted towards installations directly interacting with or susceptible to the hazards of those water sources.

Key Considerations for Article 682 Applicability


Proximity and Potential Interaction

The proximity of your service equipment (130 feet) to the canal is a factor, but it's not the sole determinant. More important is whether there's a realistic and credible pathway for water from the canal to directly affect the service equipment. This typically means flooding, wave action, or direct contact.2.

Flood Zone Designation

Flood Zone X, while lower risk than zones A or V, does acknowledge a flood hazard. The "0.2 PCT ANNUAL CHANCE FLOOD HAZARD" means there's still a 0.2% chance (1 in 500) of a flood event in any given year. This makes the risk assessment more critical.
3.


Nature of the Installation

The equipment's purpose is crucial. It serves the tunnel and pumps storm water out, but it does not serve the canal directly. This is important. If the equipment directly interfaced with the canal (e.g., powering a water intake structure from the canal), Article 682 would almost certainly apply.4.

Likelihood of Canal Overflow

The canal's construction and design should be considered. Is it designed to handle significant rainfall events? Is there a history of it overflowing its banks? If it overflows, what is the pathway of the water?5.

Enclosure Types and Location

Are the enclosures for the service equipment rated for outdoor use (NEMA 3R or better)? Are they elevated or otherwise protected from potential shallow flooding?6.

Pumping of Rain Water from the Tunnel System, is Rain Water Considered Under the purvey of 682?
Since the Rainwater is storm water that flows directly into the tunnel and pit, the pits are the means of collecting rain water, even though its rain water it may be considered water that should be covered under the 682 regulations.

Analysis and Application to Your Situation

Here's a breakdown based on the information you've provided:

Argument
For Article 682 Application (Less Likely, but Possible)



Proximity

130 feet isn't a huge distance, and a significant flooding event could potentially reach the equipment.

Flood Zone X

The designation acknowledges a flood risk, even if it's low.


Rain Water Collection
Rain water is collected in the pits Argument Against Article 682 Application (More Likely)



Lack of Direct Interaction

The service equipment doesn't directly serve the canal. Its purpose is for the tunnel ventilation and drainage, not the canal itself.

Flood Risk Assessment

A detailed flood risk assessment needs to be done. This should consider:
Canal overflow potential. Ground elevation differences between the canal, the building, and the equipment location. Presence of barriers (walls, berms, drainage systems) that would prevent floodwaters from reaching the equipment. Likelihood of a flood reaching the service equipment and the anticipated water depth.

Equipment Protection

If the equipment is adequately enclosed (NEMA 3R or better) and/or elevated to reasonably protect it from shallow flooding that might occur in a Zone X event, this would further diminish the justification for applying Article 682.

Rain Water is storm water that will need to be considered under 682 as well.
Recommendation


Flood Risk Assessment is Critical

Conduct a
thorough flood risk assessment specific to your site. This should involve a qualified engineer who can analyze the flood zone information, site topography, canal design, historical flood data, and potential flood pathways. The assessment should determine the likelihood of the service equipment being impacted by floodwaters from the canal.2.

Documentation is Key

Document
all aspects of your evaluation and the flood risk assessment. This documentation will be essential if you are challenged by an inspector or other authority.3.

Consult with a Qualified Electrical Engineer

While I can provide general guidance, a qualified electrical engineer familiar with the NEC and local regulations should make the final determination on whether Article 682 applies to your specific installation.4.

Consider Conservative Measures

Even if Article 682
doesn't strictly apply based on the assessment, consider incorporating some conservative measures to enhance safety and reliability, such as: Using higher-rated enclosures (e.g., NEMA 4X). Elevating equipment above the anticipated flood level. Installing ground fault protection.

In summary, while proximity to a body of water is a factor, Article 682 isn't automatically triggered just by being within 130 feet of a canal, especially in Flood Zone X. The key is whether there's a credible risk of the canal flooding and directly affecting the service equipment. A thorough flood risk assessment and consultation with a qualified engineer are essential to making that determination.
Flag for review

Previous Question Next Question