User: AC\DC, Location: Florence,Oregon,Lane
Asked on: Tuesday, May 27, 2025 at 6:00 pm EDT
Answered on: Tuesday, May 27, 2025 at 6:00 pm EDT
Question: I have a service disconnect 100 feet away running with four wire to the manufactured home straight up into the manufactured home disconnect so that’s the disconnect for that building inspectors trying to say to be 30 feet away and I’m like no that’s only for mobile homes not manufactured manufactured have a different rules, which is basically the same as stick built
Okay, let's break this down. You're dealing with a situation where an inspector is challenging the location of your service disconnect for a manufactured home. Here's the key information and how to approach this
Understanding the Key Differences: Mobile Homes vs. Manufactured Homes
Mobile Homes (Pre-HUD Code)
These homes were built before the HUD code came into effect on June 15, 1976. They generally have more restrictive regulations.
Manufactured Homes (Post-HUD Code)
These homes were built after June 15, 1976, and comply with the federal HUD code. They are treated more similarly to site-built (stick-built) homes when it comes to electrical codes.
Your Situation
You have a manufactured home. You have a four-wire feeder (likely including ground) running 100 feet from a service disconnect to a disconnect within the manufactured home. The inspector is citing a 30-foot rule, implying the service disconnect needs to be closer.
Why the Inspector is (Likely) Wrong
The 30-Foot Rule
The 30-foot rule typically applies to mobile homes. It's designed to ensure a readily accessible shutoff point in the event of an emergency. However, it's
not the standard for manufactured homes built to HUD code. Manufactured Homes and NEC (National Electrical Code)
Manufactured homes built to HUD code are generally treated like site-built homes under the NEC. This means the main disconnect can be inside the home.
NEC 230.70(A)(1)
This section of the NEC generally requires the service disconnecting means to be installed at a readily accessible location either outside of a building or structure or inside nearest the point of entrance of the service conductors. This can often be inside a dwelling unit, provided it is readily accessible.
How to Address the Inspector's Concern
Politely Clarify
Start by politely explaining to the inspector that this is a manufactured home built to HUD code, not a mobile home. Emphasize that manufactured homes follow different rules, aligning more closely with stick-built homes.2.
Cite the Relevant Codes
Reference the National Electrical Code (NEC), specifically article 550 for manufactured homes and article 230 for service disconnects. You need to demonstrate that your installation meets these codes.3.
Provide Documentation
If possible, provide the inspector with documentation proving the home is a manufactured home built to HUD code. The data plate on the home is the best.4.
Consider Feeder Distance
While the 30-foot rule doesn't apply, a long feeder run (100 feet) can have other implications, such as voltage drop. You should ensure the wire size is adequate for the load and the distance to prevent excessive voltage drop under load. If the inspector is questioning the installation from a voltage drop perspective, that's a valid concern.5.
If Necessary, Escalate
If the inspector continues to insist on the 30-foot rule despite your explanations and code references, you may need to escalate the issue. This could involve: Talking to the inspector's supervisor. Contacting the local building department for clarification. Seeking the opinion of a qualified electrical engineer or master electrician.
Important Considerations
Local Amendments
Some jurisdictions have local amendments to the NEC. Always check for local codes that might be more restrictive.
Accessibility
The disconnect inside the manufactured home must be readily accessible. This means it shouldn't be blocked by furniture, appliances, or anything else that would make it difficult to reach in an emergency.
Voltage Drop Calculation
For the 100-foot feeder run, ensure you have performed a voltage drop calculation to confirm your wire size is adequate for the load. Use 3% voltage drop as the maximum allowable voltage drop per NEC 210.19(A) FPN No. 4.
In summary: Your understanding is correct; the 30-foot rule generally does not apply to manufactured homes. The inspector is likely applying rules for mobile homes incorrectly. Armed with the NEC references and documentation, you should be able to resolve the issue. Make sure you check voltage drop, and if you cant resolve it at the inspector level escalate to the supervisor. Flag for review