User: pedro1200, Location: Ny
Asked on: Wednesday, May 28, 2025 at 11:15 am EDT
Answered on: Wednesday, May 28, 2025 at 11:16 am EDT
Question: Is the 83% rule limited to a system who’s ampere rating is over 100a and not greater than 400a or can it be apply to any system outlined in 310150 b7
The 83% rule, which stems from using the 125% continuous load multiplier when sizing conductors and overcurrent protection, is generally applicable to any circuit where the load is considered continuous, regardless of the ampacity of the conductors or overcurrent protection.The relevant section you mentioned, NEC 310.15(B)(7), actually describes an exception to the typical ampacity adjustment rules for service and feeder conductors in dwelling units under specific conditions. It does not define the general application of the 83% rule.Here's a breakdown: The "83% Rule" / 125% Multiplier
This is derived from NEC 210.19(A)(1) and 215.2(A)(1). These sections require that branch circuit and feeder conductors must have an ampacity not less than the noncontinuous load plus 125% of the continuous load. A load is considered continuous if it operates at its maximum current for three hours or more. This means that for a continuous load, you must size the conductor to handle 125% of that load. Therefore 100%/125% = 80% of the conductors ampacity.
Continuous Loads
The key is whether the load is classified as continuous. If it is, the 125% rule (or the 83% calculation) applies. It doesn't matter if the overcurrent device is rated at 20 amps or 400 amps.
NEC 310.15(B)(7)
This section provides a specific exception to the typical ampacity rules. It permits a reduction in the required ampacity for service and feeder conductors supplying an entire dwelling unit under certain conditions. It is based on a load calculation as specified in Article 220, Parts III and IV. This section has specific requirements and limitations and does not apply to general branch circuits or other types of installations. The exception only applies if the service or feeder conductors supply the entire dwelling unit and meet all the criteria outlined in the section.
In Summary
The 83% rule (derived from the 125% multiplier for continuous loads) is a general principle that applies to any circuit with continuous loads, regardless of the ampacity of the conductors or overcurrent protection. NEC 310.15(B)(7) is a specific exception that allows for a reduction in conductor ampacity for service and feeder conductors supplying an entire dwelling unit, subject to specific requirements. It is not related to the general application of the 83% rule.
Therefore, the 83% rule can be applied to any system outlined in 310.15(B)(7) if the load it is powering is considered continuous, even though the system itself is allowed to have a reduced ampacity.
Always consult the latest edition of the NEC* and a qualified electrical professional for specific applications and to ensure compliance with all applicable codes and regulations. Flag for review