Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: Multiple circuits to "structure"

User: wkent, Location: Kansas

Asked on: Wednesday, May 28, 2025 at 6:25 pm EDT
Answered on: Wednesday, May 28, 2025 at 6:50 pm EDT

Question: From time to time we run into designing a park shelter and bath house. Typically the city/town will want many receptacles and a few lights in what is a 4 post shelter that is maybe 20x20. Many times we have a bath house or maintenance building within 20-30' of the shelter that we feed circuits from. We typically just circuit the receptacles to the bath house and no one ever knows or questions if it is compliant with 225.30. Many times the park may be full of similar and existing structures that are fed from a panel located at a service wireway adjacent to a small pad mounted transformer which feeds all sorts of things in the park from lights, to plugs, to PA systems, etc.In my mind there isnt anything different to having a dedicated plug on each of 4 columns any different or dangerous than "complying" in a passive aggressive way and placing a plug on a post just outside the "structure".Am i missing something about what the danger is and its really just the NEC trying to codify something that doesnt really have a good way to define structure that cant be abused? Weve done public vendor areas in parks around ballfields that simply have a post or other unistrut structure for vendors to plug into power at each location. I dont really see any difference, but maybe I'm missing something or some concept. Ive never been questioned about this by any AHJ or electrical contractor, but i think its a code violation by the letter but perhaps not the spirit of the NEC.

You've raised a valid and commonly debated point regarding the interpretation and application of NEC 225.30, which limits the number of feeders or branch circuits supplying a single building or structure. Let's break down the situation and address your concerns.

Understanding NEC 225.30 The Rule

225.30 generally allows only
one feeder or branch circuit to supply power to a single building or structure. There are exceptions.

Purpose

The intent is primarily for safety and to simplify emergency disconnects. If there's a fire or fault, knowing that cutting one circuit disconnects all power to that structure is crucial.

Why it's Tricky in Your Park Scenario


Your situation highlights the difficulty in defining "building" or "structure" in the context of park amenities. A 4-post shelter with receptacles and lights blurs the lines.

Your Argument is Valid

Your points about: "Passive-aggressive" compliance

Placing the receptacle just outside the shelter to circumvent the rule feels like a technicality that doesn't improve safety.


Vendor areas

Powering vendor booths with individual feeds from a central point is a common practice that seems similar in principle.

Existing infrastructure

The fact that existing parks often have multiple circuits feeding various elements from a central distribution point.

What You Might Be Missing (Potential Concerns)


While your arguments are compelling, here are some possible considerations:1. Emergency Disconnect

In an emergency, could someone quickly disconnect
all power to the shelter? With multiple circuits, this becomes more challenging. This is a primary concern of 225.30.
2.


Overloading

Multiple circuits
could theoretically increase the risk of overloading the overall system, though this is unlikely with proper circuit design and breaker sizes.3.

Voltage Drop

If your bath house is 20-30' away and there is a receptacle on each of 4 posts of the shelter, voltage drop is certainly a concern.

Code Interpretation and Enforcement
AHJ Discretion

Ultimately, the interpretation of "building" or "structure" and the enforcement of 225.30 rest with the Authority Having Jurisdiction (AHJ). That's why you haven't been questioned, but you could be in the future.

Local Amendments

Some jurisdictions may have local amendments to the NEC that address these specific types of park structures.

How to Approach the Situation

Here's a proactive way to address this in your projects:1.

Communicate with the AHJ Early

Before you finalize your design, discuss your approach with the electrical inspector or relevant city/town official. Explain your rationale, the park's existing infrastructure, and your safety considerations.2.

Document Your Rationale

In your plans and specifications, clearly explain why you're choosing to run multiple circuits (if that's your decision). Highlight the safety features (e.g., overcurrent protection) and the rationale for the design.3.

Consider a Single Feeder and Subpanel

The most code-compliant solution is to run a single feeder from the bath house to a small subpanel within the shelter. From that subpanel, you can distribute the receptacles and lighting circuits. This:
Complies with 225.30. Provides a single point of disconnect for the entire shelter. Allows for proper circuit segregation.4.

Grounding and Bonding

Ensure proper grounding and bonding throughout the system, especially between the bath house and the shelter, to minimize the risk of voltage potential differences.5.

GFCI Protection

Provide GFCI protection for all receptacles located in these areas.

Alternative Arguments (If you are set on multiple feeds)


If the AHJ is resistant to a multiple-feed approach, consider these arguments: Detached Structure Justification

Argue that the shelter is essentially a "detached structure" or outdoor equipment installation, especially if it lacks solid walls and a roof that offers full protection from the elements. In that case, the individual receptacles could be considered similar to individual outdoor outlets powered from different circuits.


Safety Equivalence

Emphasize that your design is as safe as or safer than a "compliant" workaround that simply moves the receptacles slightly outside the structure.

In Summary


While you're right to question the strict application of 225.30 in these specific scenarios, compliance with the NEC is paramount. Open communication with the AHJ, a well-documented design, and a willingness to consider alternative solutions (like a subpanel) are crucial. Also consider that a sub-panel might be the most cost effective and practical way to design the park shelter for the long term.Finally, even if existing installations in the park are non-compliant, that doesn't justify repeating the same mistakes in new construction. Focus on designing a safe and code-compliant system for your current project. Flag for review

Previous Question Next Question