Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: Is this compliant? GEC question

User: Dennis Alwon, Location: Chapel Hill, NC

Asked on: Wednesday, April 6, 2011 at 8:56 pm EDT
Answered on: Tuesday, May 14, 2024 at 3:53 am EDT

Question: I have a 400 amp meter/panel combo. I install a 1/0 copper grounding electrode conductor to a water pipe that is considered an electrode. From the water pipe I take a #4 bonding jumper to the CEE (concrete encased electrode). From the CEE I take a #6 bonding jumper to a ground rod.What do you think? Compliant or not?

The installation you described is compliant with the requirements of the 2020 National Electrical Code (NEC) for grounding and bonding.

NEC Requirements for Grounding Electrode Conductor (GEC)



Size

1/0 copper (Table 250.66)


Connection

Connected to the water pipe, which is considered an electrode (Article 250.52)

NEC Requirements for Bonding Jumpers



Water Pipe to CEE

#4 copper (Table 250.66)


CEE to Ground Rod

#6 copper (Table 250.66)

Additional Notes:
The concrete encased electrode (CEE) is an acceptable grounding electrode according to NEC Article 250.52(A)(3). The ground rod is also an acceptable grounding electrode according to NEC Article 250.52(A)(5).* The bonding jumpers provide a low-impedance path for fault currents and lightning surges to flow to the grounding electrodes.Therefore, the installation described is compliant with the NEC requirements for grounding and bonding. Flag for review

Previous Question Next Question