Mike Dolt Enterprises Logo Mike Dolt Enterprises

Topic: se conductors in trough

User: readydave8, Location: Clarkesville, Georgia

Asked on: Tuesday, April 12, 2011 at 7:57 pm EDT
Answered on: Tuesday, May 14, 2024 at 4:07 am EDT

Question: another electrician asked me and I didn't know the answer but knew where to find it:existing wire trough on commercial building. tapped in to power co supply on trough and nippled to 400 a meter base. came off load side of meter back into trough and nippled back up into 400a disconnect. passed inspection but Ga. Power wouldn't energize, asked electrican to run conduit from meter base to disconnect so that the conductors didn't run back through trough (line to meter base and load from meter base in separate raceways).The question is, NEC? or poco requirement?thank you

NEC Requirement

NEC 230.6 states that the service conductors from the service point to the service disconnect must be installed in a conduit or other raceway.

Ga. Power Requirement

This specific requirement is likely a local requirement of Ga. Power, the local utility company. Utility companies often have additional requirements beyond the NEC.

Conclusion:


The NEC requires service conductors to be installed in a raceway, while Ga. Power's additional requirement specifies that the conductors must be in separate raceways. Therefore, the request to run separate conduits from the meter base to the disconnect was likely due to Ga. Power's requirement rather than the NEC. Flag for review

Previous Question Next Question